Kucing himalaya merupakan salah satu daripada sekian jenis  mega888  yang mempunyai banyak sekali peminat dan diburu oleh pecintanya untuk diadopsi. Hewan satu ini terkenal kerana keindahan bulunya dan tingkah lakunya yang lucu. Himalaya ini merupakan persilangan daripada dua jenis ras yang berbeza, iaitu ras persia dan ras siam. Sebenarnya himalaya ini merupakan jenis yang sudah ada sejak lama, namun baru terkenal pada tahun 1950 di era. Saat ini haiwan peliharaan ini dikenali dengan nama color point, kerana mempunyai totol warna yang unik pada bulunya.

Ciri tubuh dari hiamala ini juga mirip dari indukannya, dimana dibagi menjadi dua kriteria. Dimana yang satu lebih mirip ke indukan siam, dan satu lagi lebih mirip ke persia. Dan berikut ini cara rawatan jenis himalaya ini.

  1. Letakkan di ruangan yang luas

Himalaya ini merupakan haiwan yang tenang, lembut dan komunikatif. Hewan ini juga sangat mudah untuk bersosialisasi dengan lingkungannya, namun dengan catatan harus ditempatkan di tempat yang luas. Satu hal lagi, himalaya ini sangat penasaran pada benda yang berkilat, jadi boleh anda singkirkan benda-benda berkilap disekitarnya agar tidak melukainya.

  1. Beri sayur

Tak selamanya daging harus diberikan pada hiamalaya, anda juga perlu menyediakan sayur agar kesihatan tetap terjaga. Anda boleh mencampurkan sayuran dengan pakan daging agar si himalaya mau memakannya.

  1. Mix makanan

Ada kalanya himalaya akan merasakan bosan, dan untuk mengelakkan hal tersebut ada baiknya anda melakukan penggantian makanan agar tidak bosan.

  1. Hindari pemberian makan manusia

Suatu kesalahan besar apabila anda berfikir makanan untuk haiwan peliharaan anda itu sama dengan makanan anda, manusia sangat tidak sesuai untuk haiwan peliharaan anda seperti himalaya.

  1. Rutin memandikakannya

Guna untuk menjaga kesihatannya, anda perlu memandikan himalaya agar terhindar daripada penyakit yang disebabkan kerana adanya penumpukan debu atau bulu yang rontok.

Dan itulah hal yang perlu anda perhatikan dalam perawtan himalaya, semoga dengan adanya artikel ini dapat membantu anda dalam memperhatikan perawatan piaraan anda.